Τα vintage έπιπλα του Ikea που θέλουμε ξανά στην παραγωγή.

Η εταιρεία ΙΚΕΑ γεννήθηκε κάποια στιγμή το 1951 και από τότε ο εκκεντρικός της ιδρυτής μετρά μόνο κέρδη.

Στα 87 του, ο ‘Ινγκβαρ Κάμπραντ, περηφανεύεται ότι το σπίτι του είναι όλο επιπλωμένο από προΐόντα της επιχείρησής του. Φήμες λένε μάλιστα ότι τα…συναρμολόγησε ο ίδιος για να γλυτώσει το σχετικό κόστος.Ο αστικός μύθος λεει πως  είναι παθολογικά τσιγκούνης, ότι ταξιδεύει οικονομική θέση στο αεροπλάνο, ότι οδηγεί ένα παμπάλαιο Volvo και ότι ψωνίζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τον επόμενο χρόνο στις εκπτώσεις που κάνουν τα μαγαζιά του αμέσως μετά τις γιορτές.

Βέβαια αυτό δεν είναι το θέμα του άρθρου, αλλά κάποια παλιά αντικείμενα από παλιούς καταλόγους της που θα θέλαμε ξανά, μιας και το διαχρονικό τους στυλ είναι και πάλι μόδα.

Κύριε Κάμπραντ αν μας διαβάζεται κάνετε κάτι παρακαλώ.

TAJT 1973

TAJT 1973

Η πολυθρόνα Tajt από το 1973 είναι ένα πολυμορφικό έπιπλο που σίγουρα σε καλεί να ξαπλώσεις. Ωραία ιδέα για πολυθρόνα εφηβικού δωματίου που μετατρέπεται σε κρεβάτι.

impala ikea sofa 1973

impala ikea sofa 1973

Πες με τρελό, πες με κακόγουστο, πες ό,τι θες,εμένα μου αρέσει αυτός ο καναπές. Πάλι από το 1973 και στους καταλόγους του ΙKEA εμφανίζεται ο Ιmpala. Μήπως είμαι Ρετροsexual;

yellow chair ikea 1973

yellow chair ikea 1973

Τελικά το 1973 ήταν καλή σχεδιαστική χρονιά και από εκεί έρχεται και αυτήν η καρέκλα με το κίτρινο ύφασμα που από ότι βλέπω έβγαινε και σε πράσινο και είχε και ανάκληση. Μου θυμίζει καρέκλες από μεγάλους οίκους αλλά δεν με πειράζει καθόλου, την θέλω στο σαλόνι μου με ένα χαλί bohemian.

CENTRUM CHAIR 1974

CENTRUM CHAIR 1974

Ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε αυτήν η κόκκινη καρέκλα με το όνομα centrum. Το τραπέζι της σειράς ευτυχώς επανακυκλοφόρησε και κάνει και καλές πωλήσεις. Το τραπέζι το έχω και εγώ στο σπίτι μου με μαύρες καρέκλες και είναι πανέμορφο.

Mila hog 1968

Mila hog 1968

Δέκα χρόνια πριν γεννηθώ, που δεν με λες και μικρό, παρουσιάστηκε η δερμάτινη καρέκλα Mila. Από το 1956 που εμφανίστηκε η Eames Lounge Chair από τους Charles and Ray Eames χρειάστηκαν 12 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα έπιπλο μαζικής παραγωγής που τελούσε την ίδια λειτουργία με την Eames. Βέβαια η Eames ακόμα πωλείται και η Mila απλώς πήγε στο χρονοντούλαπο.

moment lyx 1985

moment lyx 1985

Ο καναπές Moment του 1985 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός καναπέ που είναι άδικο για το ότι δεν υπάρχει πια . Λιτός και με καθαρές γραμμές, μινιμαλιστικός και υπόλευκος, θα ήταν ο αγαπημένος καναπές σε πολλά μοντέρνα σπίτια του 2016 με scandinavian και όχι μόνο look.

Oti 1986

Oti 1986

H Oti είναι ότι πρέπει για επανακυκλοφορία. Από τον κήπο μέχρι το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα, η σχεδόν διάφανη καρέκλα από σύρμα με την γεωμετρική όψη είναι τόσο μοντέρνα παρά τα χρόνια της. Η μόδα είναι κάτι που πάντα επηρεάζεται από το παρελθόν άλλωστε.

Lövbacken 1954

Lövbacken 1954

Lövbacken 1954

Lövbacken 1954

Lövbacken 2015

Lövbacken 2015

Πάντως το 2015 ξεκίνησε η σωτηρία κάποιων σχεδίων από το 50 το 60 και το 70.

Μέσα στα πολλά και όμορφα και το τραπεζάκι Lövbacken του 1954, ένα τραπέζι που με κέρδισε μόλις το είδα στα ράφια προς πώληση και φυσικά αγόρασα.

Ψάχνοντας βρήκα και όλα τα εξώφυλλα των καταλόγων από τον πρώτο το 1951 έως σήμερα και θα τα δεις εδώ.

Leave a comment



DecoLOGO
https://www.facebook.com/decomaniacs

Decomaniacs.com Copyright 2020 ©   Designed by MarketeersTeam