Τα Δέκα Ωραιότερα σπίτια της Ελλάδας. Φανταστικές κατοικίες σε τέλειες τοποθεσίες στην χώρα.

Πρώτο άρθρο από το νέο σπίτι του blog μου και σκέφτηκα να σας δείξω Ελληνικά σπίτια κοσμήματα. Πολλοί νομίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο συμβατικές κατασκευές  αλλά εγώ είμαι εδώ για να το διαψεύσω Όχι δεν θα κλάψω, όχι δεν θα ζηλέψω λοιπόν. Η σειρά είναι τυχαία και όχι κατά σειρά προτίμησης.

Tainaron_blue retreat

tainaron blue retreat

Πρώτη ταξιδιωτική μας στάση η Μάνη και οι Πύργοι της. 

Η εξοχική αυτήν κατοικία  στεγάζεται σε έναν πέτρινο πύργο των αρχών του 19ου αιώνα, που προσφέρει καταπληκτική πανοραμική θέα προς την απόληξη του Ταΰγετου και τη θάλασσα του Ταινάρου. Αυτός ο παραδοσιακός πύργος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Με τη λιτή και απέριττη ομορφιά τους, οι επιβλητικοί πύργοι της Μάνης αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και προσφέρουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν, στις εποχές που χρησιμοποιούνταν για να ελέγχουν και να απωθούν εχθρικές επιθέσεις.
Κατά τη μετατροπή του πύργου σε χώρο φιλοξενίας αντιμετωπίστηκαν σημαντικές δυσκολίες. Έπρεπε να προσαρμοστεί στα ειδικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Μάνης και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως οι εσωτερικοί χώροι διέπονται από μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη. Η δομή του πύργου εσωτερικά και εξωτερικά έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτη, ενώ όλες οι σύγχρονες παροχές και υποδομές όφειλαν να εγκατασταθούν αφανώς.
Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με την ήπια παρέμβαση προσθήκης χαμηλού βάθους υδάτινης επιφάνειας, προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος και σεβάστηκε το ανάγλυφο του τοπίου, ώστε να προκύπτει άρτιο και ενοποιημένο σύνολο κτισμάτων και χώρου με ένταση και χαρακτήρα.

Το καλό με αυτήν την κατοικία είναι ότι ανήκει στο Tainaron Blue Retreat και μπορείς να ζήσεις και εσύ εκεί για λίγο από τον Μάιο που ξανανοίγει το Resort.

Architects Kostas Zouvelos and Kassiani Theodorakakou

environment

tainaron

Φωτορεαλιστική τομή

Θα μείνω σε πέτρινο σπίτι αλλά minimal στην Ανάβυσσο.

whitebox anavissos

Σαλόνι

Ολοκληρώθηκε το 2013 από την White Box

Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας για μια οικογένεια τεσσάρων – Οι γονείς με δύο παιδιά – και τη δυνατότητα να έχουν ένα Guest room με σχετική αυτονομία και ξεχωριστό μπάνιο . Οι βασικές απαιτήσεις ήταν : η θέα της θάλασσας από τα τέσσερα υπνοδωμάτια , ένα χώρο γραφείου στο ισόγειο για τις επαγγελματικές ανάγκες του ζευγαριού , αλλά κυρίως της μητέρας που ήθελε  να εργάζεται  και να εποπτεύει το ισόγειο, όπου θα παίζουν τα παιδιά . Ένα άλλο αίτημα για το σχεδιασμό ήταν η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού και τη δυνατότητα να μπορούν να απολαύσουν τον υπαίθριο χώρο όλο το χρόνο , για φαγητό , κολύμπι και  παιχνίδια .

H3 _house_athens

athens house

Το H3 είναι το ασπρόμαυρο Enterprise Spaceship της Αθήνας.

Αρκετά ειρωνικά, αυτό το εντυπωσιακό ultra σύγχρονο σπίτι μοιάζει σαν να προσγειώθηκε εκεί κατευθείαν από το μέλλον. Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό!
Είναι σαν να το έστειλαν οι Θεοί;Ο Δίας; Ή ίσως η Εστία, μια παρθένα θεά του κατοικείν  και της αρχιτεκτονικής;  Απλά αστειεύομαι. Αυτό το εξαιρετικά σύγχρονο κομμάτι της αρχιτεκτονικής έχει σχεδιαστεί από τους Παύλο Χατζηαγγελίδη με έδρα την Αθήνα και με βάση το 314 Architecture Studio. Το Η3 είναι χτισμένο σε οικόπεδο 7.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 1.000 τετραγωνικά μέτρα  σύγχρονου χώρου διαβίωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει ληφθεί από την απίστευτα μεγάλη πισίνα, η οποία έχει έναν ειδικό ρόλο σε αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο.

Η έμπνευση προέρχεται από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα σκάφη τα οποία μπορεί να δει κανείς στο σχήμα αυτού του εξαιρετικά σύγχρονου σπιτιού. Η τεράστια πισίνα έχει το ρόλο του ωκεανού και να δημιουργήσει μια αίσθηση δροσιάς. Κάτι σαν μια όαση πάνω στους καυτούς  Ελληνική λόφους. <<Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κατοικιών επιτρέπει στον ήλιο να ζεστάνει το  χειμώνα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να το κρυώσει σε διαφορετικά  μέρη της κατοικίας, ενώ εξαερισμού φυσά το θερμό αέρα έξω>>,λέει ο αρχιτέκτονας.

Portada

art house in Greece. A31

Κατασκευασμένο το 2009 στο Δήλεσι από το Α31 , αυτό το ατελιέ των 75 τετραγωνικών σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατοικία και για αυτό και το έβαλα στην λίστα.

Η βασική προσέγγιση της  σύνθεσης στην δομή ήταν : η οικονομία της υλοποίησής του σημαίνει , κατασκευή ειλικρινής και πειθαρχημένη και η  πλαστικότητα της να συνομιλεί με το πνεύμα του ελληνικού τοπίου . Η κατασκευή  αποτελείται από ένα συγκεκριμένο κέλυφος, τούβλα , χτισμένο σε τρία ξεχωριστά στάδια . Ο θόλος , ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο διαχρονικό  από την αρχαιότητα μέχρι τον Μοντερνισμό , αλληλεπιδρά με το οικείο χώρο του σπιτιού του καλλιτέχνη , το “κύτταρο ” όπως αναφέρει.

perspective_drawing_copy

κατοικία στα Μέγαρα

Η αυστηρή γεωμετρία συναντά την πλαστικότητα των βράχων. Το 2015 το γραφείο tensearchitecture βραβεύτηκε με το σημαντικό Mies van der Roche award.

Στη μέση του οικοπέδου των 11 στρεμμάτων και  των 300 ελιών στα Μέγαρα και με θέα τα Γεράνεια όρη , η κατοικία έπρεπε να κάνει μια επιλογή. Παρόλο που ο ορεινός όγκος βρίσκεται στα βόρεια , η κατοικία η ίδια σε κατευθύνει εκεί και δείχνει να θέλει να  παραιτηθεί από την θέα του κάμπου . Ένα τριγωνικό σχέδιο , αποτελεί ένα χωνί στο βουνό . Δύο κήποι, με τον ένα στη νότια είσοδο και ένα εσωτερικό μεταξύ των χώρων διαβίωσης δημιουργούν μια ανοικτή κατοικία χωρίς όρια του μέσα με το έξω. Η εσωστρεφής αλληλοδιείσδυση της οικοδόμησης μάζας στον περιβάλλον χώρο καταπραΰνει το γεγονός ότι το σπίτι είναι  σε ένα σχεδόν ερημικό τοπίο.

RackMultipart20130309-10395-2dkx34

house in sikamino

Το σπίτι στην Συκάμινο.

Δεύτερο έργο από το tensearchitecture  που πήρε το ίδιο βραβείο με το παραπάνω ένα χρόνο πριν το 2014 δηλαδή.

Ο αρχιτέκτονας αναφέρει:

Το ακίνητο  είναι επιμήκης , αγροτικό , φυτεμένο με ελαιόδεντρα . Η γη είναι κυρίαρχη . Πώς Θα μπορούσε μια κατοικία να ανεβεί από το έδαφος , πώς θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια στέγη ; Η κατοικία είναι η οροφή του . Μια οροφή εξήντα μέτρα μήκος . Ενώ πλησιάζεις το οικόπεδο , μπορεί να το αντιληφθείς  ως μια ελαφρώς υπερυψωμένη λωρίδα σαν μια γήινη κρούστα μπροστά από τα μακρινά βουνά της Εύβοιας . Μπορείς να περπατήσει επάνω. Η οροφή γεννιέται από και επιστρέφει πίσω στο έδαφος. είναι φυτεμένη επίσης : Helichrysum , rosanthemum , λεβάντες , gauras , θυμάρι . το σχήμα της οροφής είναι ρομβοειδές και ο χώρος διαβίωσης φιλοξενείται κάτω από την κεντρική στέγη στην  μέγιστη έκταση του πλάτους του , ενώ οι κάμαρες καταλαμβάνουν τις άκρες .

Nadja-apartment_Point-Supreme_dezeen_468_11

dezeen

Ίσως το ποιο απροσδόκητα χαρούμενο διαμέρισμα της Αθήνας. Χρωματιστά πλακάκια, γεωμετρικά βαμμένοι τοίχοι και αντικείμενα συνδυασμένα με ρετρό έπιπλα, Όλα μαζί συνθέτουν το σπίτι Nagja από το γραφείο Point Supreme τον Ιούλιο του 2015.

Mirage-by-Kois-Associated-Architects_dezeen_468_0

Mirage House by Kois Architects

Όταν μιλάμε για βίλα σε Ελληνικό νησί σίγουρα δεν έχουμε στο μυαλό μας κάτι σαν το Mirage στην Τήνο

Δημιούργημα της ομάδας του koisarchitecture, αποφάσισε να θάψει τμήμα του κτιρίου στο τοπίο και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα μεγάλο σαλόνι υπαίθριο μπροστά . Αυτά όλα θα είναι προστατευμένα κάτω από την πισίνα στον τελευταίο όροφο ,που  θα λειτουργήσει ως ένα τεράστιο καθρέφτη για να βοηθήσει το κτίριο να παίξει με το καμουφλάζ και με το περιβάλλον του .

Dezeen_Residence-in-Kato-Kifissia-by-Tense-Architecture-Network_14

http://www.dezeen.com/

Αυτό το σπίτι της οικογένειας στην Αθήνα  αποτελείται από ένα box από μπετόν για τον επάνω όροφο σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός από τζάμια καθιστικό με ανοιχτή κουζίνα. Η σχεδίαση στην κατοικία είναι με βιομηχανική αισθητική , με εκτεθειμένους τοίχους από μπετόν , βασάλτη , πλακόστρωτα δάπεδα και ένα διπλωμένο χάλυβα για σκάλα που κρέμεται  από συρματόσχοινα .

Ο κύριος όγκος είναι  έντονα υπερυψωμένος – σχεδόν τέσσερα μέτρα ύψος – προκειμένου να απελευθερώσει  το ισόγειο , είπε ο αρχιτέκτονας Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος  . Η λιτότητα της θέας στον τελευταίο όροφο προς την δημόσια πρόσοψη πραγματοποιεί μια σκόπιμη αντίθεση με την δεκτικότητα των χώρων του ισογείου , που ανοίγουν πλήρως στον κήπο μέσα από τις συρόμενες γυάλινες επιφάνειες .

dzn_Aloni-by-Deca-Archietcture-4

aloni house

Και φτάσαμε και στο δέκατο.

το σπίτι με το όνομα Αλώνι στην Αντίπαρο από το studio deca και είναι ένα από τα 24 που θα κατασκευαστούν στο νησί.

Αυτή η βίλα διαθέτει μια στέγη που στηρίζεται σε δύο παράλληλα πέτρινους τοίχους με το περιβάλλον έδαφος να συνεχίζει πάνω από αυτούς σε φυτεμένα δώματα. Τα σπίτια της Deca Architecture έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξετάζουν όλες τις συνθήκες και  να παρουσιάζουν  μια νέα προσέγγιση στη σχέση μεταξύ του σπιτιού διακοπών και την μορφολογία του αιγαιοπελαγίτικου σπιτιού.

Σίγουρα τα σπίτια της Ελλάδας που αξίζουν αρχιτεκτονικά είναι σίγουρα πολλά ακόμα. Η αγάπη για το design τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τις πόρτες στους σχεδιαστές να μας προσφέρουν εξαιρετικά δείγματα κατοικιών.

Leave a commentDecoLOGO
https://www.facebook.com/decomaniacs

Decomaniacs.com Copyright 2020 ©   Designed by MarketeersTeam