Πρωτότυπος μίνι κήπος με σαρκοφάγα φυτά.

Επιτέλους οι θερμοκρασία θυμίζει Μάιο και η διάθεσή μου για θέμα τον κήπο ανέβηκε. Η αγάπη μου για τα σαρκοφάγα φυτά είναι παλιά και η ενασχόληση μου με αυτά ως χόμπυ μετρά τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σήμερα θα σας μιλήσω για τα πανέμορφα σαρκοφάγα φυτά και θα σας δείξω ιδέες για να δημιουργήσετε έναν μίνι κήπο που διαφέρει από κάθε άλλο.

Τα σαρκοφάγα φυτά είναι τόσο διαφορετικά από κάθε άλλο φυτό και η αρχιτεκτονική της κατασκευής τους με μαγεύει. Το ότι είναι και πολύ εύκολα στην συντήρηση τα κάνει την ιδανική λύση για τον καθένα.

Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι να μην τα ταΐζεται εσείς, να μην τους ρίχνεται λίπασμα και να τα ποτίζεται με νερό απιονισμένο και μόνο. Σαν πρόσθετα να θυμάσαι ότι δεν τα φυτεύομαι σε χώμα, αλλά σε βρύα τα οποία δεν τα αφήνουμε να στεγνώσουν και ότι αγαπάνε τον πρωινό και απογευματινό ήλιο.

Indoor Collection

Indoor Collection

Διάλεξα αυτή  την φωτογραφία πρώτη επειδή συνοψίζει τα πιο γνωστά είδη.

Sarracenia

Sarracenia

Sarracenia (σαρασένια) το πρώτο είδος και διάλεξα μια φώτο με την αγαπημένη μου που είναι η κυρία πίσω με το όνομα sarracenia Leucophyla. Σκληρό φυτό με αγάπη στον ήλιο όπως και όλα τα σαρκοφάγα. Τα φύλλα της είναι σαν τρομπέτες που έχουν πεπτικό υγρό και κάθε έντομο που πέφτει μέσα καταναλώνεται.

sarracenia bloom

sarracenia bloom

Τα λουλούδια της διαρκούν για ένα μήνα και μετά στεγνώνουν.

Drosera

drosera

Drosera

drosera

Δεύτερη κατηγορία είναι η Drosera’s(Δροσέρα). Μικρά ντελικάτα φυτά με φύλλα γεμάτα σταγόνες που λαμπυρίζουν. Πάνω σε αυτές κολλάνε τα έντομα. Στην συνέχεια το φύλλο τυλίγεται γύρω του και το καταλώνει.

utricularia

utricularia

Utricularia

Utricularia

Τα μικρότερα της οικογένειας. Ανθίζουν συνέχεια και θυμίζουν καλοκουρεμένο γκαζόν.

Καμία δυσκολία στην ανάπτυξη τους. Οι Utricularia(Ουτρικουλάρια) αναπτύσεται τόσο γρήγορα που πολλές φορές με την μεταφορά των σπόρων μπορείτε να την βρείτε παντού.

Pinquicula

Pinquicula

Ίσως η μόνη κατηγορία που έχει κάποιες απαιτήσεις, εκτός και αν βρείτε κάποια από τα Ευρωπαικά είδη και όχι από τα τροπικά.

The Venus Flytrap (also Venus's Flytrap or Venus' Flytrap), Dionaea muscipula

The Venus Flytrap (also Venus’s Flytrap or Venus’ Flytrap), Dionaea muscipula

The Venus Flytrap (also Venus's Flytrap or Venus' Flytrap), Dionaea muscipula

The Venus Flytrap (also Venus’s Flytrap or Venus’ Flytrap), Dionaea muscipula

Για το τέλος κράτησα τον Βασιλιά. Πάντα όταν μιλάς για σαρκοφάγο φυτό στο μυαλό όλων έρχεται αυτό το πρασινοκόκκινο στόμα που κλείνει γρήγορα. Και έτσι ακριβώς κανει. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την Dionaea (Διονέα) να κινείται αλλά μην της κλείνεις τα στόματα για επίδειξη γιατί το κάθε φύλλο κλείνει μέχρι δέκα φορές πριν ξεραθεί.

Και τώρα που γνωρίσαμε τους καινούργιους μας φίλους ας δούμε και ιδέες που θα τους αναδείξουν.

Sarracenia in jar

Sarracenia in jar.

O πιο διαδεδομένος τρόπος είναι αυτός. Μια κεραμική γλάστρα που έχει πιατάκι για να κρατάει νερό και μία γυάλα από πάνω για να δημιοργήσεις ένα όμορφο μικρό θερμοκήπιο. Εδώ από ότι μπορώ να δω χρησιμοποιήθηκε Σαρασένια και Ευρωπαικές Πινγκουίκουλες.

μίνι κήπος σε φαρδύ βάζο

μίνι κήπος σε φαρδύ βάζο

Άλλη μια ωραία ιδέα είναι να δημιουργήσεις το μικρό κομμάτι φύσης μέσα σε ένα παλιό βάζο η μέσα σε μια φαρδιά καράφα κρασιού όπως εδώ.Τρεις διαφορετικού ύψους Σαρασένιες και μια φτέρη είναι αρκετές για αυτήν την σύνθεση.

μίνι κήπος σε φαρδύ βάζο

μίνι κήπος σε φαρδύ βάζο

Στην περίπτωση που διαλέξετε αυτήν την ιδέα να θυμάστε να βάλετε χαλίκι στον πάτο του βάζου για να μην κάθονται οι ρίζες μέσα στο νερό.

Η εύκολη λύση

Η εύκολη λύση

Αυτό είναι που εγώ λέω εύκολη λύση και επέλεξα και ο ίδιος. Μια σύνθεση με δύο τρία από κάθε είδος σε διαφορετικά ύψη, μέσα σε μια παλιά πήλινη γλάστρα και ένα καπάκι για να κρατάει νερό, μιας και είπαμε ότι θέλουν πολύ νερό.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τον δικό μου μίνι κήπο. Τον έχω τρία χρόνια και εκτός από το πότισμα του με το απιονισμένο νερό δεν έχω κάνει κάτι άλλο εκτός να τον απολαμβάνω.

In full grouth

In full grouth

Τα συγκεκριμένα φυτά τα πουλάει ευρέος το Ikea και μεγάλα φυτώρια. Επειδή όμως είναι και η εποχή των Ανθοκομικών Εκθέσεων, μπορεί μια βόλτα εκεί να σας δικαιώσει.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και φτιάξτε αυτόν τον μικρό κήπο. Προσθέστε ξύλα και πέτρες όπως εγώ για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Μέχρι την επόμενη φορά, καλά φυτέματα!!!!!!!!!

Leave a commentDecoLOGO
https://www.facebook.com/decomaniacs

Decomaniacs.com Copyright 2020 ©   Designed by MarketeersTeam