ΕΙΔΟΣ: Kομμωτήριο ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Γρεβενά ΕΤΟΣ: 2022 ΕΜΒΑΔΟΝ: 50μ2

Πολυθρονα: Eichholtz Clement Swivel - Netherland. Φωτιστικό : Giraffe in love by Marcantonio -LIghtplus.gr. Τζάκι: Cervinia by Techno Air System - itay. Επιχρίσματα - δάπεδα : Prolat. Ξύλινες κατασκευές : Γκίφας Ιωάννης. Τοποθέτηση πατητής : Καραλιόλιος Ανδρέας.

Σύντομη περιγραφή για το WABI-SABI.

Μετάφραση από αγγλικά-Στην παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική, το wabi-sabi είναι μια κοσμοθεωρία που επικεντρώνεται στην αποδοχή της παροδικότητας και της ατέλειας. Η αισθητική μερικές φορές περιγράφεται ως μια αισθητική που εκτιμά την ομορφιά που είναι «ατελής» στη φύση. Ο ιαπωνικός όρος wabi-sabi εμπεριέχει μία συγκεκριμένη ιδεολογία η οποία υμνεί την απλότητα, τόσο σε επίπεδο αισθητικής, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας και στάσης ζωής. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την αντίληψη ότι οι ατέλειες από το πέρασμα του χρόνου, τα φυσικά ψεγάδια και οι δυσκολίες, είναι αυτά που κρύβουν την ομορφιά μέσα τους και οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Wabi σημαίνει «ταπεινή απλότητα» και sabi «η ομορφιά στην ατέλεια και στο πέρασμα του χρόνου». Αυτός ο τρόπος ζωής εστιάζει στα απλά πράγματα και στην γνησιότητα των στιγμών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Η ιαπωνική φιλοσοφία στοχεύει στην ελάφρυνση των ανθρώπων από το σύχρονο άγχος, αποτρέποντάς τους από το να εστιάσουν σε ανούσιες λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει η Julie Pointer Adams, συγγραφέας του βιβλίου «Wabi-Sabi Welcome», «η αισθητική wabi-sabi είναι πολύ δημοφιλής σε όλον τον κόσμο γιατί αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονη γυαλιστερή λογική». Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτεται ο υπερκαταναλωτισμός και η εμμονή για τελειότητα που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι χώροι είναι απλοί και ευρύχωροι, σχεδόν άδειοι, με μεγάλα παράθυρα ώστε το άπλετο φυσικό φως να λούζει κάθε γωνιά. Πολλές φορές ο εσωτερικός φωτισμός ενισχύεται με την βοήθεια του τεχνητού, δηλαδή με κεριά και επιτραπέζια λαμπατέρ τα οποία προσδίδουν μία γλυκύτητα στο χώρο, μια ζεστασιά, ασφάλεια, οικειότητα. Σε αυτό στοχεύει άλλωστε το wabi-sabi, στο να αφουγκραστεί ο καθένας που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο την ηρεμία, την ειλικρίνεια, την αποδοχή και να νιώσει ότι ανήκει σε ένα όμορφο περιβάλλον. Επιπλέον, η επαφή με τη γη έχει μεγάλη σημασία, κάτι που οδηγεί στη χρήση φυσικών υλικών όπως το ξύλο, το μπαμπού, τα κεραμικά, το δέρμα, η πέτρα και τα λινά υφάσματα. Φυσικά, οι αποχρώσεις των τοίχων και των αντικειμένων είναι γήινες. Το λευκό, το μπεζ, το γκρι, το καφέ, οι ουδέτερες και διακριτικές παλ αποχρώσεις δημιουργούν μια γαλήνη που είναι απαραίτητη. Αυτά τα χρώματα παραπέμπουν στα στοιχεία της φύσης, τη γη, τη θάλασσα, τον ουρανό, την έρημο. Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι, ότι σε τέτοιους χώρους η ύπαρξη των τεχνολογικών μέσων, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τάμπλετ είναι σχεδόν περιορισμένη, ή τουλάχιστον τα gadgets δεν τοποθετούνται σε περίοπτη θέση.

_MG_3426

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το ισόγειο κατάστημα των 50 τ.μ. διαμορφώθηκε σε ενιαίο σχεδιασμό με μόνο διαχωρισμό τον χώρο των ηλεκτρονικών μέσων με φυσικό φραγμό την καμπύλη κατασκευή του κρεμαστού τζακιού. Οι λουτήρες στο βάθος του χώρου απομονώνονται από ένα διαμπερή τοίχο από ξύλο, ενώ οι θέσεις εργασίας τοποθετήθηκαν αριστερά και δεξιά της πρόσοψης.

Στο κατάστημα ζητούμενο ήταν να παρουσιαστούν τα στοιχεία της φύσης, το νερό , το χώμα και η φωτιά. Έτσι εσωτερικά και εξωτερικά του καταστήματος ως επίχρισμα των τοίχων χρησιμοποιήθηκε lavapaint με κύριο συστατικό ηφαιστειακά υλικά όπως τέφρα και φυσικές χρωστικές σε απόχρωση της άμμου για να δώσει το αίσθημα της φυσικότητας και της οργανωμένης ατέλειας και στα δάπεδα πατητή τσιμεντοκονία με τα ίδια συστατικά για μεγέθυνση της ομοιογένειας. Όλα τα ξύλα βάφτηκαν σε απόχρωση δρυός και στις θέσεις εργασίας επιλέχθηκε ταμπά δέρμα. Στην πρόσοψη κατασκευάστηκε ένα συντριβάνι με φυσική πέτρινη λεκάνη που στέκεται σε μαρμάρινο βάθρο σαφής αναφορά στην ιδιότητα χρήσης του χώρου. Άλλα κύρια στοιχεία του χώρου είναι το κρεμαστό τζάκι καθώς και το φωτιστικό καμηλοπάρδαλη του Marcantonio από την εταιρεία Qeeboo. H πολυθρόνα Clement Swivel με μπουκλε ταπετσαρία της εταιρείας Eichholtz τελεί χρέη αναμονής και κομπλιμεντάρει το ιδιαίτερο φωτιστικό.

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ

Η φωτορεαλιστική απεικόνιση αποτελεί το κλειδί για να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης το όραμα του σχεδιαστή.

Φωτογραφίες έργου

_MG_3372
IMG_3380
IMG_3375
IMG_3388
IMG_3377
_MG_3422
_MG_3426
_MG_3406
_MG_3411
_MG_3418
_MG_3428
_MG_3442
_MG_3448
_MG_3409
_MG_3413
_MG_3412
f&f

Από τις σχετικές διατάξεις προβλέπεται ότι η προστασία των αρχιτεκτονικών έργων με τη νομοθεσία της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει ως συνέπεια την αναγνώριση στον αρχιτέκτονα α) του δικαιώματος της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) β) του δικαιώματος της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα), όπως θεσπίζονται νομοθετικά στα άρθρα 3 και 4 του Ν. 2121/93, και τις αντίστοιχες εξουσίες όπως ο νόμος προσδίδει. Σύμφωνα με την παρ. 3 του αρθρ. 4 του Ν. 2121/93 το ηθικό δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από το περιουσιακό δικαίωμα και παραμένει στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος. Κατά δε το άρθρο 12 του ίδιου νόμου, το ηθικό δικαίωμα είναι αμεταβίβαστο. Το ηθικό δικαίωμα (άρθρ. 4 Ν. 2121/93), πέρα των λοιπών εξουσιών, δίνει στο δημιουργό την εξουσία της απαγόρευσης κάθε παραμόρφωσης, περικοπής ή άλλης τροποποίησης του έργου του, καθώς και κάθε προσβολής του δημιουργού οφειλόμενης στις συνθήκες παρουσίασης του έργου στο κοινό. (περ. γ).